TRANSPORTFUSKET I FOKUS

Rejäla straff till fuskande holländare

Rätten i danska Kolding meddelade i morse domen i ett ärende mot en chaufför och ett åkeriföretag från Holland. Fängelse och dryga böter blev följden av det utstuderade fusket.

Rätten i Kolding dömde det holländska åkeriet till böter på 253 000 danska kronor. Chauffören dömdes till en månads fängelse, böter på 102 500 kronor samt att han inte får köra lastbil under de närmsta 18 månaderna.

Det hela började den 17 november i fjor då den manlige chauffören blev stoppad av den danska polisens Tungvognscenter Syd. Polisen kunde snabbt konstatera att föraren körde på någon annans förarkort, eftersom det som satt i färdskrivaren tillhörde en kvinna.

Under förhör erkände mannen att han hade kört på kvinnans förarkort. Men bara den dag då han blev stoppad. Men rätten fann det dock bevisat att han använt kvinnans förarkort vid samtliga sju tillfällen som åtalet gällde.

Föraren dömdes även för grova överträdelser mot kör- och vilotidsbestämmelserna.

Åkeriägaren dömdes som arbetsgivare och därmed som ansvarig för förarens överträdelser. Hur de dömda ställer sig till domen, framgår inte av pressmeddelandet från polismyndigheten på Sydöstjylland.

Om artikeln

Publicerad: 2015-04-21 12:42
Kategori: Nyheter
Taggar: Danmark Holland polis Rättsfall