Sven-Erik Alhem:

Skulle körkortsamnesti fungera?

Det går att göra fel på många sätt som förare av motorfordon. En körkortslös 28-åring som framförde en lätt lastbil med två obältade passagerare på motorväg från Stockholm efter starkölsförtäring var inte bara alkoholpåverkad. Han hade också kört mycket fort och använt sin mobiltelefon under färden.

Det gick inte så bra. Bilen fick sladd på motorvägen och hamnade mot en dikesvall. En av de två passagerarna dog. Föraren dömdes för de allvarliga trafikbrotten jämte annan brottslighet till två års fängelse.

På trafiksäkerhetens dag den 18 maj, talade jag under en föreläsning i riksdagshuset om påföljderna för trafikbrott. En mycket kuslig sak är att vi dagligen – oftast utan att ens lägga direkt märke till det – möter så många påverkade förare i trafiken som kör utan att upptäckas av lagens väktare.

Huvudproblemet är alltså inte för lindriga påföljder utan det förhållandet att så många trafikbrottslingar kan köra omkring i trafiken utan att åka fast tills det inträffar en allvarlig olycka. Som i värsta fall orsakar ond bråd död för fullständigt oskyldiga brottsoffer.

Regeringen vill att vi ska få ytterligare en tidsbegränsad vapenamnesti 2018. Det vill säga att det ska vara straffritt att, under ännu en tidsperiod, denna gång februari – april 2018, frivilligt lämna in ett skjutvapen eller ammunition till polisen.

Syftet från regeringens sida är att minska antalet illegala vapen i samhället. Resultaten från tidigare vapenamnestiperioder har varit lyckosamma.

Jag vill naturligtvis också att antalet illegala vapen i landet ska minska och helst helt elimineras. Frågan är bara hur ofta och hur många gånger det känns rätt att ha en vapenamnesti samtidigt som våra brottsbekämpande myndigheter och domstolarna via skärpt vapenlagstiftning ska behandla vapenbrotten med allt annat än silkesvantar.

Kanske är det en god väg att beträda att allteftersom lagstiftningen och därmed rättspraxis skärps vad gäller befattning med illegala vapen också gynna frivilliga inlämnare av sådana vapen.

Vi får se vad en utvärdering kan komma fram till.

Det går nog aldrig att tänka sig att ge straffrihet åt de förare som åker omkring på vägarna och innehar falska körkortshandlingar av olika slag, om de skulle välja att frivilligt lämna in dem. Vågar jag mig på att anta.
Sven-Erik Alhem

Om artikeln

Publicerad: 2017-07-14 00:00
Kategori: Krönika
Taggar: Körkortsamnesti Trafikbrott Trafiksäkerhet