DEBATTARTIKEL
Sten Bergheden (M) och Edward Riedl (M). Sten Bergheden (M) och Edward Riedl (M).

Regeringen tänker fortfarande införa kilometerskatt innan valet 2018

Åkerinäringen i Sverige behöver inte nya skatter. Den behöver ordning och reda och en översyn av avgifter och skatter för att stärka konkurrenskraften. Vi behöver stoppa den utländska olagliga trafiken innan svenska åkerier slås ut och svenska chaufförer förlorar sina jobb.
Trots det vill regeringen införa nya högre skatter som ytterligare skulle försämra konkurrenskraften för svensk åkerinäring och svenska företag.

Förslaget om kilometerskatt, en straffavgift på 11 kronor per mil för lastbilar, drogs tack och lov tillbaka på grund av att det finns en majoritet i riksdagen som är emot. Det är bra för åkerinäringen samtidigt som det är ett underkännande av regeringen.

De rödgröna har slösat bort en halv mandatperiod på en utredning när de istället borde lagt tiden på att förbättra villkoren för svenska åkare.

Även om de flesta instanser har sågat förslaget tänker regeringen fortsätta att försöka få fram en ny lastbilskatt. Att införa en straffskatt på avstånd för godstransporter är direkt skadligt för svensk konkurrenskraft.

Om svensk åkerinäring ska kunna växa och skapa jobb i Sverige måste vi se över tillämpning av lagar, avgifter, skatter och vägkontroller. Reglerna runt kör- och vilotider måste reformeras så att en viss avvikelse tillåts innan åkaren drabbas av straffavgifter och böter.

Sanktionssystemen och klampningen är till för den som struntar i lagar och regler.

Vi måste ha en trafikpolis och åklagare som kan bekämpa olaglig yrkestrafik på ett effektivt sätt. Idag är det ett nedprioriterat område vilket gör att oseriösa åkare kan köra med slitna fordon och förare som saknar rätt kompetens utan att riskera att åka fast.

Polisen måste få ett klart uppdrag och de resurser som behövs för att se till att lagar och regler efterlevs av alla som kör tung yrkestrafik. Vi bör även införa ett krav på en GPS-mottagare eller en transponder i varje utländsk lastbil som kör in och ut ur Sverige. Med en digital övervakning av yrkestrafiken kan lagar och regler upprätthållas samtidigt som skatter och avgifter kan drivas in.

Rättsvårdande myndigheter kan även använda informationen från övervakningsutrustningen för att lagföra brott mot cabotage och kombitrafik. Ingen åkare ska köra under omänskliga arbetsvillkor och ingen lastbil ska kunna lämna landet utan att ha gjort rätt för sig.

Att alla som kör i Sverige ska göra rätt för sig och konkurrera på lika villkor är en självklarhet. Men en kilometerskatt är inte lösningen. Det finns idag problem med att utländska åkare struntar i att betala sina trängsel- och eurovinjettavgifter. Fokus bör ligga på att åtgärda det istället för att öka kostnaderna för de åkare som följer lagar och regler.

Istället för att utreda nya skatter borde regeringen göra precis som vi moderater föreslagit nämligen snabbutreda hur vi kan stärka konkurrenskraften för svensk åkerinäring. Därefter omgående verkställa de åtgärder som krävs för att svensk åkerinärings ska kunna vara konkurrenskraftiga. Detta skulle skapa fler jobb och tillväxt i Sverige.

Vi har förslag som skapar förutsättningar för en stark svensk åkerinäring. Regeringen måste skrota idén om en kilometerskatt för att istället fokusera på att ta fram reformer som faktiskt stärker den svenska åkerinäringen på riktigt. Krav på transpondrar i lastbilar, bättre vägunderhåll och fler trafikpoliser och kontroller på våra vägar för att få bort den olagliga yrkestrafiken.

Sten Bergheden (M)
Yrkestrafikansvarig
Riksdagsledamot Skaraborg

Edward Riedl (M)
Riksdagsledamot i trafikutskottet
Västerbotten

Om artikeln

Publicerad: 2017-03-02 13:36
Kategori: Debatt
Taggar: Debattartikel Edward Riedl Kilometerskatt Moderaterna Sten Bergheden Vägslitageskatt