DEBATTARTIKEL
För att stävja den kriminella verksamheten måste det finnas en väl fungerande kontrollverksamhet på väg, menar Thomas Morell (SD). Fordonen och personerna på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: Göran Rosengren, arkivbild För att stävja den kriminella verksamheten måste det finnas en väl fungerande kontrollverksamhet på väg, menar Thomas Morell (SD). Fordonen och personerna på bilden har inget med artikelinnehållet att göra.Fotograf: Göran Rosengren, arkivbild

Thomas Morell (SD) vill ha fler trafikpoliser:

Det är på vägen buset förflyttar sig och sitt gods

Under många år har svensk åkerinäring påtalat för politiker och myndighetschefer hur allvarlig situationen för den seriösa åkerinäringen ser ut. Aktörer som saknar trafiktillstånd utför en stor del av transportarbetet, falska körkort och förarkort har även det fastnat i polisens kontroller. Manipulerade färdskrivare har blivit vardagsmat, trots att den digitala färdskrivaren skulle vara omöjlig att manipulera!

I takt med att fusket har ökat på våra vägar, har trafikpolisens resurser minskats och är idag i princip nedlagd. Det finns några duktiga tjänstemän kvar ute på vägarna, men de är alldeles för få för att hålla efter buset.

Under senare år har vi i medierapporteringen också kunnat följa en kraftig ökning av grova rattfyllerister i tunga fordon. En utveckling som innebär ett dramatiskt kliv bakåt i trafiksäkerhetsarbetet.

I den tunga trafiken har vi fått in aktörer från andra länder som uppenbarligen inte har samma syn på säkerhet som vi i Sverige arbetat så hårt med under många år.

Trots att åkerinäringen vid upprepade tillfällen har varit i kontakt med politiker och myndighetsföreträdare har det i praktiken inte hänt ett dugg för att stävja den brottsliga utvecklingen! Visst, det har tillkommit några skärpningar i lagstiftningen, men vad hjälper det när de som skall utföra kontrollen samtidigt minskar i antal.

Det spelar ju ingen roll hur stor verktygslådan är om ingen kan använda verktygen som finns däri.

Ansvariga politiker har fullständigt missat kopplingen mellan den olagliga trafiken på våra vägar och annan kriminell verksamhet. De har inte förstått att de kriminella nätverken skapar både ekonomiska och strukturella förutsättningar för sin kriminella verksamhet.

En del av den finansiella basen hos de kriminella skapas av den olagliga yrkesmässiga trafiken. Det i sin tur skapar ekonomisk styrka för att finansiera handel med narkotika, vapen och människor. De kriminella skaffar sig också kontroll över logistikflöden och därmed försörjer man också sina interna transporter.

För att stävja den kriminella verksamheten måste det finnas en väl fungerande kontrollverksamhet på väg. Det är ute på vägarna buset förflyttar sig och sitt gods och därför måste det också finnas en myndighetsfunktion som kan övervaka och lagföra brottslig verksamhet.

De tjänstemän som utför kontroller på väg kan, förutom spaning på redan kända fordon och personer, även stoppa fordon slumpmässigt för kontroll. Det krävs alltså inte någon misstanke om brott för att stoppa ett fordon för kontroll. Den slumpmässiga övervakningen på väg innebär därför ökad upptäcktsrisk för de kriminella.

Den seriösa åkerinäringen måste få ett rimligt skydd för att kunna bedriva sitt företagande. Det är viktigt för landets ekonomi att det seriösa företagandet skyddas från osund och olaglig konkurrens.

För sverigedemokraterna är det en självklarhet att den seriösa transportverksamheten skall skyddas från konkurrens av kriminell verksamhet. Att bekämpa de kriminellas transportverksamhet innebär att själva livsnerven och blodomloppet begränsas.

Det måste till ett annat politiskt styre i rättsfrågorna, den saken är helt klar. Kraftfulla åtgärder måste sättas in för att stävja den brottsliga verksamheten. Ett effektivt sätt att ”grusa maskineriet” för de kriminella, är att störa deras logistik. En väl fungerande kontrollverksamhet omöjliggör den olagliga yrkesmässiga trafiken och därmed begränsas också det ekonomiska flödet till de kriminella.

Samtidigt får den seriösa åkerinäringen verka på en sund marknad.

Initialt innebär satsningen på fungerande vägkontroller en kostnad, men i ett längre perspektiv blir satsningen en lönsam affär för hela samhället.

Det är dags för en förändring och jag försäkrar er att jag skall göra allt som står i min makt för att nå en lösning!

Thomas Morell
Kandidat till riksdagen för sverigedemokraterna

Om artikeln

Publicerad: 2017-09-08 16:22
Kategori: Debatt
Taggar: Politik Sverigedemokraterna Thomas Morell Trafikpolisen